Posveta opozicionaru
101

U centru Sarajeva odata počast Alekseju Navalnom

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović je danas položene cvijeće u znak počasti ruskom opozicionim lideru Alekseju Navalnom, koji je nađen mrtav u zatvoru u Rusiji 16. februara.

Na trgu su zapaljene i svijeće uz fotografiju Navalnog kao i citat na ruskom jeziku "Pobijedit će onaj ko slijedi istinu". U opisu je navedeno da je Navalni "ubijen u ruskom zatvoru".

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Podsjećamo, Ruska Federalna zatvorska služba saopćila je u petak da se Navalni, koji je u zatvoru zbog optužbi za prevaru i nepoštivanje suda od februara 2021., nakon šetnje osjećao loše, "gotovo odmah izgubio svijest" i nedugo nakon toga umro.

Provedene su sve potrebne reanimacijske mjere, ali nisu dale pozitivne rezultate, stoji u saopćenju. Bolničari su konstatirali smrt osuđenika.

Uzrok smrti još nije utvrđen. Navalni je bio liječen u bolnici nakon pritužbi na neuhranjenost i drugih problema koji su proizašli iz navodnog zlostavljanja u zatvoru.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Američki State Department ranije je rekao kako vjeruje da su ruske sigurnosne službe otrovale Navalnog 2020. Pozlilo mu je tokom leta za Moskvu i pao je u komu.

Navalni je prebačen u Berlin na liječenje, ali po povratku u Rusiju u januaru 2021. uhapšen je i optužen za kršenje uslovnog otpusta, čime je zaradio prvu zatvorsku kaznu. Navalni je nakon toga dobio još nekoliko zatvorskih kazni ukupno više od 30 godina.