Na prelazu s Turskom
0

U Bugarskoj uhapšeno 30 carinika zbog uzimanja mita

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oko trideset bugarskih carinika uhapšeno je u srijedu navečer dok su dijelili mito sakupljen tokom dana na glavnom prelazu s Turskom, Kapetan Andrejevo, rekao je glavni tužilac Nikolaj Kokinov.

"Ciljali smo desetak osoba, ali ono što se desilo, prevazišlo je naša očekivanja. Oko trideset osoba je uhapšeno", rekao je u četvrtak Kokinov televiziji bTV.

"Radi se o krijumčarenju robe, nekad predmeta zabranjenih zakonom, a nekad se jednostavno radi o reketu, bez fiksne tarife", koji se uglavnom usmjerava na vozače kamiona, ali i na pojedince, dodao je.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov rekao je da je u džepovima dvojice graničnih službenika pronađen novac u vrijednosti od 14.000 leva (7.000 eura) u eurima, dolarima i turskim lirama. Oni su tvrdili da su novac našli u toaletu.

"Drugi uhapšeni carinici imali su kod sebe svaki po 150 do 180 eura", rekao je Cvetanov agenciji Fokus.

Cigarete koje su se krijumčarile, oduzete su.

Bugarske vlasti se trude da ograniče korupciju na graničnim prelazima u nadi da će na jesen, zajedno s Rumunijom, moći da uđu u "šengenski" prostor slobodnog kretanja robe i ljudi u EU.

Iako dvije zemlje ispunjavaju kriterijume za ulazak u ovaj prostor, Holandija se protivi tome da budu primljene, navodeći kao razlog korupciju na granici koja bi mogla da omogući ilegalne ulaske u "Šengen" zonu.