{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem

F
5.10.2007. u 19:06
0
0
U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem
0
U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem
Bugarski predsjednik Georgi Prvanov kazao je u petak da je trgovina ženama u njegovoj zemlji i regiji ozbiljan problem i da poprima "zabrinjavajuće razmjere".
Na otvaranju konferencije u Sofiji o zakonskim i institucionalnim mehanizmima borbe protiv krijumčarenja ljudi, Prvanov je izjavio da trgovina ljudima širom svijeta godišnje donosi zaradu od osam do 12 milijardi eura, prenijela je bugarska agencija BTA.

U Bugarskoj je godišnje oko 10.000 žena bude žrtvama trafickinga, koje su među 600.000 do 800.000 žrtava krijumčara ljudi širom svijeta, istaknula je predsjednica Instituta za demokratiju i stabilnost jugoistočne Evrope Nadežda Mihajlova.

Bugarski državni tužitelj Boris Velčev istaknuo je kako vlasti treba da se usredotoče na prevenciju trafickinga jer instrumenti kojima raspolažu bugarsko tužilaštvo i ministarstvo unutarnjih poslova nisu dovoljni.

Američki ambasador u Bugarskoj John Beyrle je rekao da je trgovina ljudima u Bugarskoj razvijena i zbog geografskog položaja te zemlje koja je na raskršću tranzitnih puteva.

Bugarsko ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov je kao uspjeh policije u posljednjih nekoliko godina naveo razbijanje 32 organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu ženama, koje su slale bijelo roblje u Holandiju, Francusku, Italiju, Španiju, Grčku i druge zemlje.

Pokrenut je postupak protiv 91 osobe, a uhapšeno je 16 vođa kriminalnih grupa, rekao je Petkov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: