{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem

F
5.10.2007. u 19:06
0
0
U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem
0
U Bugarskoj trgovina ženama veliki problem
Bugarski predsjednik Georgi Prvanov kazao je u petak da je trgovina ženama u njegovoj zemlji i regiji ozbiljan problem i da poprima "zabrinjavajuće razmjere".
Na otvaranju konferencije u Sofiji o zakonskim i institucionalnim mehanizmima borbe protiv krijumčarenja ljudi, Prvanov je izjavio da trgovina ljudima širom svijeta godišnje donosi zaradu od osam do 12 milijardi eura, prenijela je bugarska agencija BTA.

U Bugarskoj je godišnje oko 10.000 žena bude žrtvama trafickinga, koje su među 600.000 do 800.000 žrtava krijumčara ljudi širom svijeta, istaknula je predsjednica Instituta za demokratiju i stabilnost jugoistočne Evrope Nadežda Mihajlova.

Bugarski državni tužitelj Boris Velčev istaknuo je kako vlasti treba da se usredotoče na prevenciju trafickinga jer instrumenti kojima raspolažu bugarsko tužilaštvo i ministarstvo unutarnjih poslova nisu dovoljni.

Američki ambasador u Bugarskoj John Beyrle je rekao da je trgovina ljudima u Bugarskoj razvijena i zbog geografskog položaja te zemlje koja je na raskršću tranzitnih puteva.

Bugarsko ministar unutarnjih poslova Rumen Petkov je kao uspjeh policije u posljednjih nekoliko godina naveo razbijanje 32 organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu ženama, koje su slale bijelo roblje u Holandiju, Francusku, Italiju, Španiju, Grčku i druge zemlje.

Pokrenut je postupak protiv 91 osobe, a uhapšeno je 16 vođa kriminalnih grupa, rekao je Petkov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: