Nema žrtava niti štete
0

U Bugarskoj potres jačine 4,1 stepen Richtera

FENA
U sjeveroistočnom dijelu Bugarske noćas je registrovan potres jačine 4,1 stepeni Richtera, čiji je epicentar bio na podrčju grada Šabla, 400 kilometara sjeveroistočno od Sofije.

Predsjednik opštine Šabla Krasimir Krstev rekao je novinarima da je potres bio jak i da su ljudi izašli na ulice, ali da prema prvim informacijama nije pričinio materijalnu štetu.

Iz Evropskog srenjomorskog seizmiloškog centra saopćeno je da je potres registrovan u 22,49 sati po lokalnom vremenu i da je jačina u epicentru, koji je bio na oko 60 kilometara od poznatog ljetovališta Varna, iznosila 4,1 stepeni Richtera.

Bugarska Glavna direkcija za zaštitu i spasavanje stanovništva saopćila je da se potres osjetio na području svih opština upravnog okruga Dobrič, kao i u opštinama Varna, Balčik, Kakavarna, Vučji do, Devnja i Provadija. Potres se osjetio i na području opštine Trgovište.

Rejon Šable, ali i sjeveroistočni i jugozapadni dio Bugarske su seizmološki aktivni i potresi su česta pojava. U proteklih nekoliko sedmica registrovano je više potresa s epicentrima u Sofiji, Topolovgradu i gradu Goce Delčev.