Svijet
0

U Bugarskoj petero mrtvih od nevremena

FENA
Od hladnog vala i velikih snježnih padavina, koje su zadesile sjever Bugarske, umrlo je pet osoba a djelimično je paralisana zemlja, objavila je u petak Civilna odbrana.

Jedan 65-godišnji muškarac smrtno je stradao kada se okliznuo na snijegu u mjestu Kardjalija kao i jedna 82-godišnja starica u Chumenu. U Ruseu je jedan 33-godišnji bubrežni bolesnik podlegao pri prevozu u bolnicu jer je ambulantno vozilo kasnilo zbog nevremena, precizirao je državni radio.

Tijelo jedne 22-godišnje žene, zatrpane u srijedu ispod nastrešnice banke koja se srušila pod sniježnim teretom u Varni, pronađeno je mrtvo tek u petak.

Nekoliko desetina centimetara snijega je palo u Bugarskoj od srijede a jaki vjetar je doprinio stvaranju snježnih smetova, koji su dostizali visinu do tri metra i paralisali saobraćaj.

Vlasti su u petak proširili i na region Dobriča vanredno stanje koje je dan ranije zavedeno u regiji Ruse.

Dvadeset tri mala mjesta su ostala bez struje a 40 bez vode u petak u popodnevnim satima i vojska je morala intervenirati kako bi najudaljenija mjesta snabdijela prehrambenim proizvodima, objavio je radio.

Ni glavni grad nije bio pošteđen nevremena. Živa u termometru se spustila na minus 19 stepeni dok je šest četvrti ostalo bez centralnog grijanja zbog kvara na gradskoj mreži.