Svijet
0

U Budvi konferencija "Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope"

FENA
Budva
Budva
Regionalna konferencija (ILH) o temi "Evropska unija i zemlje jugoistočne Evrope" čiji je organizator Internacionalna liga humanista bit će održana u Budvi u Crnoj Gori 29. i 30. maja.

Visoki pokrovitelj konferencije je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, domaćin Vlada Crne Gore, a suorganizator Grad Budva koji je sinoć Internacionala liga humanista u budvanskom hotelu “Splendid”proglasila prvim internacionalnim turističkim gradom.

Konferenciju će otvoriti bosanskohercegovčki akademik prof.dr. Nikola Kovač. U prvom dijelu je predviđena sesija predsjednika zemalja regiona, a nakon toga će intelektualci i naučni radnici iz ovih zemalja nastaviti rad o najavljenoj temi.

U večernjim satima danas se očekuje dolazak u Budvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. Budvanska konferencija izazvala je veliku pažnju u medijima u BiH i Crnoj Gori, ali ne zbog samog tog događaja već zato što je u njenom okviru za večeras najavljena dodjela priznanja Internacionalne lige humanista zvaničnicima crnogorske Demokratske partije socijalista Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću.

Dodjeli ovih priznanja usprotivili su se crnogorski nezavisni intelektualci, a u BiH naročito predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić. Ona je najavila da će vratiti priznanje koje joj je Internacionalna liga humanista dodijelila ranijih godina jer, kako je kazala, ne želi biti “u istom košu” s Marovićem i Đukanovićem, a oni su, navela je dalje, bili sudionici crnogorske agresivne politike prema BiH u vrijeme proteklog rata.

Međutim, generalni sekretar Lige Zdravko Šurlan izjavio je u Budvi da će Marović i Đukanović dobiti priznanja isključivo za doprinos u osamostaljivanju Crne Gore i činjenice da je ona izdvajanjem iz državne zajednice sa Srbijom postala značajan faktor mira i stabilnosti u regionu. Njihova priznanja razlikuju se od humanističkih priznanja koje će dobiti ostali laureati, a među njima su Richard Tomas, univerzitetski profesor iz Velike Britnije, Nasir Jabučar iz Sarajeva kojem se priznanje dodjeljuje za njegovanje tradicije multietničnosti i šest pedagoških kolektiva iz Velike Britanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, kazao je Šurlan.

Jedan od laureata, dugogodišnji novinar iz BiH Zekerijah Smajić odustao je od priznanja i najavio da neće doći na budvansku konferenciju u znak protesta što Liga dodjeljuje priznanja Đukanoviću i Maroviću.

Zbog najavljene dodjele priznanja njima dvojici usprotivila se i predsjednica Internacionale lige humanista Sonja Stiegelbauer. Prema najavama nekih medija, spomenula je i pitanje opoziva generalnog sekretara Lige Zdravka Šurlana s aktuelne dužnosti.

Šurlan je novinarima u Budvi kazao da njega može smijeniti jedino Kongres Lige koji ga je i imenovao i najave predsjednice nazvao dezinformacijma.

Bivši lideri Makedonije, Slovenije i Češke Kiro Gligorov, Milan Kučan i Vaclav Havel i aktuelni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, za kojeg je prvobitno bilo javljeno da će tokom ove konferencije u Budvi dobiti priznanja Lige, kao državnici humanisti 20. stoljeća izrazili su želju da im priznanja budu uručena u njihovim zemljama ili u sjedištu Lige, u Sarajevu, o čemu će odlučiti Vijeće Lige, kazao je još novinarima Šurlan.