{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Bruxellesu otvoren ured Jadranske euroregije

F
11.6.2007. u 15:55
0
0
U Bruxellesu otvoren ured Jadranske euroregije
0
U Bruxellesu otvoren ured Jadranske euroregije
Ured Jadranske euroregije, koja okuplja 22 jedinice lokalne samouprave iz šest zemalja koje izlaze na Jadransko more, otvoren je u ponedjeljak u Bruxellesu, a putem njega će lokalne jedinice od Evropske unije tražiti sredstva za konkretne privredne i ekološke programe.
Jadranska euroregija osnovana je osnivačkom skupštinom 30. juna prošle godine u Puli, gdje joj je i sjedište.

Njezinim članicama je sedam hrvatskih županija - Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, sedam talijanskih regija, slovenska općina Izola, Hercegovačko-neretvanska županija iz BiH, pet albanskih jedinica lokalne samouprave, te crnogorska općina Kotor. U toj euroregiji živi oko 22 miliona ljudi.

"Otvaranjem ureda završen je prvi krug osnivanja i predstavljanja Jadranske euroregije", rekao je predsjednik te euroregije istarski župan Ivan Jakovčić, dodajući da će se sada krenuti u realizaciju konkretnih programa, koji će se dijelom finansirati iz fondova Evropske unije.

"Danas smo kao euroregija u mogućnosti participirati u značajnim programima Pretpristupnog fonda EU-a (IPA), a sada ćemo nastojati konkretizirati našu saradnju kroz jasne i konkretne programe poput stvaranja zajedničkoga jadranskog turističkog branda, stvaranja kvalitetnih uzgojenih ili izlovljenih morskih plodova, koji će biti brandirani kao jadranski proizvod. Tu su još i projekti koji se tiču zaštite okoliša, pitanja infrastrukture i prometa na Jadranu", rekao je Jakovčić.

"Želimo postati neka vrsta jadranskog parlamenta, koji će zajednički odlučivati o onome što će se finansirati na Jadranu i što je bitno za jednu i drugu obalu", rekao je predsjednik te euroregije.

Te programe zajednički bi finansirala EU, regije i države koje izlaze na Jadran, dodao je Jakovčić, javlja Hina.

Ured se nalazi u prostorijama talijanske regije Molise i otvoren je u prisutnosti predstavnika vlada Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Albanije i Crne Gore.

U sklopu otvaranja ureda održan je i okrugli sto na temu "Integracija zemalja istočnog Jadrana u EU", na kojoj je bila prisutna i evropska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner, predstavnici Evropskog parlamenta i Odbora regija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: