Australija
0

U brodolomu poginule 23 osobe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Strahuje se da su se 23 osobe udavile kod Kokos ostrva u Indijskom okeanu, zapadno do obala Australije, dok je 17 brodolomnika spašeno, javila je japanska novinska agencija Kyodo.

Trgovački brod s najmanje 40 putnika, za koje se sumnja da su planirali traženje azila u Australiji, potonuo je u nedjelju navečer na oko 350 nautičkih milja sjeverozapadno od Kokos ostrva, a svi putnici broda u jednom momentu su se našli u vodi, saopćio je australijski Koordinacioni centar za spašavanje.

Na mjesto gde je potonuo brod prvi su stigli trgovački brod LNG Pionir i tajvanski ribarski brodić, pošto su primili poziv australijske mornarice da je jedan brod zapao u nevolje prošle noći. Najbliži brod australske mornarice bio je udaljen 28 sati od mjesta nesreće. Kyodo navodi da je, kada je prvi stigao tajvanski ribarski brodić do broda s azilantima koji tada još nije bio potonuo, ubrzo došao i veliki brod LNG Pionir koji je imao prsluke i čamce za spašavanje.

Kasnije su stigle pomorske i zrakoplovne snage Australijske pomorske službe sigurnosti koje su krenule u potragu za preživjelima. Spašeno je 17 brodolomnika, ostali se i dalje vode kao nestali, javio je u ponedjeljak Reuters.

Australijski ministar unutarnjih poslova Brandon O' Connor rekao je da su australijske službe za spašavanje uradile sve što je u njihovoj moći, prvenstveno u spašavanju svih preostalih brodolomnika koji su se nalazili u vodi.

  • To je naša dužnost (spašavanje) u ovom momentu, ali razmatramo i druga pitanja - gdje ih prevesti pošto uradimo sve što možemo da spasimo ljude koji se, možda, još nalaze u vodi, izjavio je O'Connor, prenijela je indijska novinska agencija PTI.