Samo sedam preživjelo
0

U brodolomu kod libijske obale poginula najmanje 73 migranta

F. H.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Shutterstock)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Shutterstock)
Najmanje 73 migranta prijavljeno je kao nestalo i smatra se mrtvim nakon brodoloma u blizini libijske obale u utorak, objavljeno je u srijedu na službenom Twitteru Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Libiji.

Sedam preživjelih stiglo je do obale s broda koji je prevozio oko 80 ljudi, koji su navodno krenuli iz Qasr Alkayara, istočno od Tripolija, kako bi krenuli prema Evropi, dodao je IOM.

Libijski Crveni polumjesec i lokalna policija do sada su izvukli 11 tijela, dok je sedam preživjelih u bolnici, saopćio je IOM.

Libija je postala glavna polazna tačka za migrante koji žele doći do Evrope opasnom rutom preko pustinje i preko Sredozemnog mora. Brodovi su često vrlo slabe kvalitete i na njima bude više ljudi nego što mogu da podnesu.

Centralni Mediteran ostaje najsmrtonosniji migracijski morski prijelaz na svijetu. Najnovija tragedija povećava broj smrtnih slučajeva samo od početka ove godine na 130, saopćio je IOM

Prema agenciji Missing Migrants Project, više od 1450 smrtnih slučajeva migranata zabilježeno je na toj ruti 2022. godine, a od 2014. ondje je zabilježeno više od 17.000 smrti i nestanaka.