Šef policije upozorava
0

U Britaniji neometano žive albanske ubice

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Mnogi pojedinci koji krivična djela izvrše u svojoj matičnoj zemlji, iskorištavajući sistem u Velikoj Britaniji, uspiju dobiti azil i državljanstvo, nakon što u zemlju uđu ilegalno.

U današnjem komentaru Daily Telegrapha stoji da se albanski šef policije požalio britanskim sudovima da, dajući azil prekršiocima zakona u njegovoj zemlji, sprječavaju tamošnje vlasti da se bore protiv kriminala.

"Načinili smo listu ljudi koji se skrivaju u Velikoj Britaniji. Tu ima 100 kriminalaca i više od 80 posto ubica sa potjernica, te onih kojima je presuđeno u odsutnosti"; rekao je Ahmet Prenci.

"Njima je dato britansko državljanstvo uprkos našim nastojanjima da ih se izruči kako bi služili zatvorsku kaznu u našoj zemlji."

Albanski šef policije je upozorio i na identitete i pozadinu slučajeva ovih muškaraca, od kojih se mnogi predstavljaju kao izbjeglice koji su domove napustili uslijed sukoba na Kosovu, te se boje vratiti u zemlju. Problemi sa pronalaženjem prevodilaca i psihologa umnogome usporavaju cijeli proces.

"Nezadovoljni smo što sudovi konstantno odbijaju izručenja ovih kriminalaca. Nema razloga da albanski državljanin koji je bio uključen u kriminalne radnje ne bude kažnjen", stav je Prencija.

U Britaniji shvataju ovaj problem i zabrinuti su što se čak i veoma ozbiljni kriminalci na prilično lak način uspijevaju domoći azila. Tamošnje istrage upućuju na to da su ovi pojedinci pod prismotrom i da britanska policija ima njihove podatke i povremeno ih saslušava.

"Ono što se dešavalo prije deset godina ne može se dešavati i sad", uvjereni su Britanci koji naglašavaju da je ilegalan ulazak u njihovu zemlju danas teži nego ikad ranije. "Sada svaka aplikacija za vizu mora imati otisak prsta, a biometrijski detalji se provjeravaju u bazi podataka prije nego što uđu u avion."