Svijet
0

U Briselu danas druga runda pregovora o Kosovu

FENA
Državni pregovarački tim Srbije i delegacija kosovskih Albanaca održat će danas u sjedištu Vijeća EU drugu rundu direktnih pregovora o budućem statusu Kosova, u okviru procesa koji nadgleda međunarodna posrednička "trojka" Kontakt grupe.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je uoči današnjeg sastanka da će pregovarački tim Srbije u Briselu prvi put direktno iznijeti političkim predstavnicima kosovskih Albanaca plan o suštinskoj autonomiji pokrajine i čuti odgovor od njih.

"Na stolu će se naći detaljno razrađen prijedlog čiju osnovu čini čitav set nadležnosti koje je Beograd spreman da u potpunosti prepusti Prištini", rekao je šef srpske diplomatije novosadskom "Dnevniku", ali i naglasio da Beograd neće preći preko "crvene linije suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".

Evropski diplomatski izvori u Briselu izjavili su Tanjugu da bi druga runda direktnih pregovora Beograda i Prištine trebalo da potvrdi izvjestan napredak u pregovorima ostvaren u prvim razgovorima u Njujorku i da najavi brži ritam daljih pregovora, koji će vjerovatno biti nastavljeni u Beču.

Trosatni sastanak dviju delegacija trebalo bi da počne u 13.30 sati, poslije čega će se beogradska delegacija obratiti novinarima i "trojka" izdati saopćenje, a u 17.00 se očekuje sastanak "trojke" s delegacijom Beograda i u 18.30 razgovori međunarodnih posrednika s prištinskom delegacijom.

Današnji razgovori Beograda i Prištine označit će pune četiri godine razgovora dviju strana, koji su počeli u Beču otvaranjem pitanja povratka raseljenih osoba, rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba, energetike i saobraćaja na Kosovu. Prema evropskim diplomatskim izvorima, Beograd i Priština će na sastanku u Briselu iznijeti svoje prijedloge i reagovati na ideje suprotne strane, a poslije pauze, uslijedit će "opća diskusija".

Delegaciju Beograda predvodit će ministar za Kosovo Slobodan Samardžić i ministar vanjskih poslova, a u njoj će se između ostalih naći i savjetnik predsjednika Vlade Srbije Aleksandar Simić te predstavnici kosovskih Srba Marko Jakšić i Goran Bogdanović.

Prištinu bi trebalo da predvodi ista delegacija kao na prethodnim sastancima, s pokrajinskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom na čelu i premijerom Agimom Čekuom. Tokom odvojenih sastanaka predstavnika SAD-a, EU i Rusije u "trojci" Frenka Viznera, Volfganga Išingera i Aleksandra Bocan-Harčenka s dvjema delegacijama bit će izvršen pregled tačaka o kojima postoji saglasnost između dviju strana, a bit će riječi i o rasporedu narednih sastanaka, rekli su evropski zvaničnici Tanjugu.

Isti izvori su prenijeli da će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana kratko prisustvovati završetku sastanka Beograda i Prištine kako bi sakupio dovoljno informacija za izvještaj Vijeću ministara EU.

Išinger neće moći da obavijesti Vijeće o rezultatima pregovora jer će u ponedjeljak trojka imati sastanke s direktorima za Balkan zemalja članica Kontakt grupe i predstavnicima NATO-a.