Svijet
0

U Bremenu počinje neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU

FENA
Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastaju se u petak i subotu na dvodnevnom neformalnom sastanku u Bremenu, u sjeverozapadnoj Njemačkoj, gdje će jedna od glavnih tema biti Kosovo.

U subotu na radnom ručku šefovima diplomatija zemalja članica EU-a pridružit će se i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja (Hrvatska, Makedonija, Turska).

Prvog dana neformalnog skupa na dnevnom redu je pitanje Kosova te evuropska politika dobrosusjedstva, u čijem će se sklopu posebno razgovarati o odnosima s Bjelorusijom. Drugi dan bit će posvećen bliskoistočnom mirovnom procesu i Iranu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavit će ministrima zajednički izviještaj o pripremama EU-a za preuzimanje međunarodne civilne misije na Kosovu od UN-a.

Misija EU-a mogla bi brojati između 1.500 do 2.000 ljudi, što će biti najveća misija u sklopu evropske vanjske i sigurnosne politike do sada.

Nakon što je posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari predstavio svoj plan Vijeću sigurnosti u kojem predlaže međunarodno nadziranu nezavisnost za Kosovo, pitanje statusa te pokrajine ulazi u odlučujuću fazu.

Povjerenik Rehn posljednjih dana ističe da EU u tom pitanju treba biti jedinstven u podršci Ahtisaarijevu planu, kao jedinoj realnoj soluciji. Unutar EU-a pojedine zemlje poput Slovačke, Španije i Grčke, imaju određenih rezervi prema nezavisnosti Kosova, uglavnom iz svojih unutarnjopolitičkih razloga.

U EU-u smatraju da u pitanju Kosova moraju nastupati jedinstveno kao blok kako bi se u Vijeću sigurnosti pridobilo Rusiju i Kinu da ne blokiraju i ne odgađaju rješavanje toga problema.

Od 1974. godine uvedena je praksa neformalnih sastanaka ministara vanjskih poslova svakih šest mjeseci. Na tim sastancima ne donose se nikakvi zaključci, atmosfera je puno neformalnija nego na službenim sastancima, a dnevni red je obično sveden na samo nekoliko tema.

Prvi takav sastanak, prenosi Hina, održan je u dvorcu Gymnich pored Bonna i od tada se u eurožargonu neformalni sastanci ministara vanjskih poslova nazivaju Gymnich.