Skandalozno
0

U BP-u doradili fotografiju da izgledaju zaposleniji

Sarajevo-x.com
Kompanija odgovorna za najveću ekološku katastrofu u historiji Sjedinjenih Američkih Država, "British Petroleum", naišla se na udaru kritika nakon što je utvrđeno da su u "Photoshopu" doradili snimku iz svog komandnog centra. Dorada je imala za cilj predstavljanje radnika mnogo zaposlenijim nego što su to oni uopće bili.

Iz ove naftne kompanije su otkrili da su na svoju web-stranicu postavili fotografiju centra u Houstonu na kojoj se pojavljuje više uključenih kamera koje nadgledaju curenje nafte u Meksičkom zaljevu.

Na dorađenoj fotografiji uključeno je svih deset velikih monitora kojim se nadgleda situacija, a u stvarnosti su bila isključena najmanje dva, javlja Examiner.

Glasnogovornik BP-a Scott Dean pokušao je dati objašnjenje ističući kako je njihov fotograf radeći u "Photoshopu" želio pokazati svoje vještine, te da nije imao loše namjere.

Dean otkriva kako BP svojim uposlenicima dozvoljava upotrebu kompjuterskih programa za doradu samo za korekciju boje, isijecanje i uklanjanje bljeska.