Veliko lobiranje
3

U borbi za lidera Britanije Liz Truss dobila podršku kandidatkinje koja je ispala iz utrke

S. M.
Liz Truss (Foto: EPA-EFE)
Liz Truss (Foto: EPA-EFE)
Pristalice ministrice vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss napale su rivalku Torijevaca (Konzervativna partija) Penny Mordaunt, dok se njih dvije bore da ostanu u utrci za nasljednika Borisa Johnsona, trenutnog premijera zemlje.
Bivši ministar za Brexit Lord Frost rekao je da Mordaunt nije "savladala detalje", a bivši lider stranke Sir Iain Duncan Smith doveo je u pitanje njen nivo iskustva.

Mordaunt je rekla da su je rivali pokušavali spriječiti jer "nisu htjeli da se kandiduju protiv mene" na konačnom glasanju članova Torijevaca.

Bivši ministar finansija Rishi Sunak bio je prvi u drugom krugu glasanja poslanika održanom u četvrtak. Mordaunt je druga, Truss treća, dok je eliminirana kandidatkinja, državna tužiteljica Suella Braverman, dala podršku Truss.

Pišući u Daily Telegraphu, Lord Frost je pozvao bivšeg ministra za ravnopravnost Kemija Badenoha, koji je bio četvrti na glasanju poslanika u četvrtak, da napusti trku i da pruži svoju podršku ministrici Truss "u zamjenu za ozbiljan posao" u vladi.

Međutim, Badenoch je u kampanji rekla da ona "nema namjeru da se povuče" i da sudjeluje "u njoj da pobijedi".

Pošto je polje sada suženo na pet i uoči prve od tri TV debate uživo u petak uvečer komentari koji dolaze iz suparničkih tabora postaju ogorčeni i ličniji.

Lord Frost je napao Mordaunt, koja je nekad radila za njega, rekavši za Talk TV da "nije savladala detalje koji su bili neophodni" i da je bila "odsutna na paradi" tokom pregovora o Brexitu s EU.

Sir Iain je doveo u pitanje sposobnost Mordaunt, ministrice trgovine i bivše ministrice odbrane, da bude premijer, te je utrka za lidera Britanije nije takmičenje u popularnosti.

U ovoj fazi nije jasno ko će u finalni drugi krug, ali se može očekivati da će bitka postati brutalnija u narednim danima.

Međutim, Mordaunt je odbacila kritike na njen račun, rekavši za Sky News da nema "profil" u javnosti jer je "upravo obavljala posao" kao ministrica prije izbora za vodstvo Torijevaca. Dodala je da je žele spriječiti da uđe u finale jer je vide kao ozbiljnog konkurenta.

"Razumljivo je da me pokušavaju spriječiti, nakon što su vidjeli moje ankete", rekla je Mordaunt.

Postojale su spekulacije da bi poslanik Tom Tugendhat, koji je bio peti na glasanju u četvrtak, mogao odustati od takmičenja. Međutim, on je rekao da će ostati i iznijeti javnosti svoju viziju Britanije.

Sunak je u četvrtak dobio 101 glas, pri čemu je Mordaunt dobila 83, a Truss 64. Badenoch je dobila 49 glasova, a Tugendhat 32 glasa.

Bivši ministar za Brexit Steve Baker podržao je Truss, a BBC javlja da se očekuje da će većina od 27 torijevskih poslanika koji su glasali za Braverman u drugom krugu učiniti isto.

Poslanici Torijevaca smanjit će kandidate na dva putem daljih glasova sljedeće sedmice, prije nego što će pobjednik biti odlučen putem glasanja članova Konzervativne stranke. Sljedeći krug glasanja održava se u ponedjeljak, a konačni rezultat bit će objavljen 5. septembra, kada će premijer Johnson napustiti funkciju.