Svijet
25

U borbi protiv zagađenja zraka: Barcelona zabranila stare automobile radnim danima

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Barcelona će zabraniti automobile starije od 20 godina na cestama radnim danima, kako bi smanjila nivo zagađenja zraka. Mjera će stupiti na snagu 1. januara 2019. godine, a odnosit će se na Barcelonu i 39 okolnih općina.

Prema uvjetima sporazuma bit će zabranjeno radnim danima voziti lične automobile registrovane prije januara 1997. godine i kombi vozila registrovana prije oktobra 1994. godine.

Iako će ta zabrana stupiti na snagu tek za dvije godine, takvim vozilima će biti zabranjen pristup cestama tokom perioda visoke zagađenosti, odnosno od 1. decembra ove godine.

Prema podacima Gradskog vijeća Barcelone takav potez će utjecati na oko 106.000 automobila (7 posto od ukupnog broja na tom području) i 22.000 kombi vozila (16 posto od ukupnog broja).

"Cilj je smanjiti emisije za 10 posto u narednih pet godina kako bi postepno dostigli nivo koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija te ubrzati usvajanje intenzivnijih lokalnih mjera kako bi dostigli nivo koji je postavila EU, prije 2020. godine", rečeno je iz Gradskog vijeća.

Janet Sanz, zamjenik gradonačelnika zadužen za okoliš, urbanizam i promet, je rekao kako Barcelona ima lošu kvalitetu zraka što uzrokuje 3.500 preranih smrtnih slučajeva godišnje, ali da vlasti pokazuju ujedinjenu frontu za rješavanje problema.

"Građani Barcelone su nam, anketama, rekli da se žele boriti protiv zagađenja zraka jer je to zdravstveni problem prvog reda", rekao je Sanz.