Svijet
0

U borbama u Pakistanu ubijeno najmanje 25 militanata i dva vojnika

FENA
Foto: AFP Graphic
Foto: AFP Graphic
Najmanje 25 protalibanbskih militanata i dva pakistanska vojnika ubijeni su u žestokim borbama u plemenskoj regiji duž granice s Afganistanom, saopćili su u četvrtak vladini zvaničnici.

Sukobi su izbili u srijedu navečer kada su militanti presreli vojno vozilo u području Loi Sum u Bajauru, poznatom kao utočištu za al-Qaidu i talibanske militante.

"Imamo izvještaje o 25 ubijenih militanata. Dva vojnika također su ubijena i tri su ranjena, izjavio je Reutersu visoki vladin zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Borbe su se nastavile tokom noći kada su vojni helikopteri s topovnjačama napali skloništa militanata u planinskoj regiji.

Pored toga, militanti su iz zasjede napali vojno vozilo bombom na daljinsko upravljanje u četvrtak u blizini Khara, najvećeg grada u Bajauru, ubivši dva vojknika, saopćili su zvaničnici, pozivajući se na obavještajni izvještaj.

Sigurnosna situacija širom sjeverozapada pogoršala se u posljednjim sedmicama u jeku rastućeg pritiska zapadnih saveznika na Paskistan da zaustavi militante da izvode prekogranične napade u Afganisatanu.

Nasilje se povuklo na sjeverozapadu Pakistana nakon što je nova koalicijska vlada preuzela dužnost nakon izbora u februaru i pokrenula je pregovore s militantima putem plemenskih starješina.

Izgleda, međutim, da je to zatišje okončano i da su militanti pojačali napade nakon što je njihov vodeći lider Baitullah Mehsud prekinuo pregovore u junu.