Milionska vrijednost
16

U borbama u Khartoumu uništeno nekoliko najmodernijih MiG-ova

B. H.
Foto: The War Zone
Foto: The War Zone
Satelitske snimke, kojima raspolaže The War Zone, pokazuju da je barem jedan od naprednih, poboljšanih ruskih borbenih aviona MiG-29 uništen, a vjerojatno su teško oštećeni ili uništeni i drugi.

Avioni pripadaju egipatskim zračnim snagama, a koje su zarobile snage sudanskih pobunjenika u zračnoj bazi Merowe kod glavnog grada Khartouma.

Na snimkama se vidi da je jedan od aviona MiG-29M/M2 potpuno izgorio na platformi pored druge dvije letjelice. To su isti oni avioni koji se vide na snimcima militanata dok slave zarobljavanje borbenih aviona, zajedno sa snimkama još dva u obližnjem hangaru.

Avion pored njega je ostao bez goriva zbog oštećenja, dok je drugi teško oštećen. Kako su prošla dva MiG-a 29 u hangaru ostaje nepoznato.

Na temelju pregleda snimki, čini se da je taj hangar bio na udaru te da je pretrpio velika oštećenja koja su uočljiva na krovu, tačno iznad mjesta gdje su bili parkirani MiG-ovi. Samim tim MiG-ovi 29 su bili precizno ciljani u protivničkim napadima.

Gubitak svakog ovih MiG-ova 29 značajan je za egipatske zračne snage jer su ti avioni, koji su usporedivi sa najnaprednijim ruskim MiG-ovima 35, relativno novi.

Paravojne sudanske Snage za brzu podršku (RSF) tvrdile su da preuzele kontrolu nad zračnom bazom na sjeveru zemlje gdje je Egipat stancionirati svoje MiG-29M/M2.