Svijet
0

U borbama u Afganistanu ubijeno 11 talibana

FENA
Vojnici iz koalicije pod američkim vodstvom i afganistanskih snaga u četvrtak su se sukobili s talibanima u istočnom Afganistanu i ubili 11 pobunjenika.

Vojnici pod američkim vodstvom pozvali su zračne udare po talibanskim borcima nakon što su pobunjenici iz zasjede napali zajedničku američko-afganistansku patrolu u pokrajini Uruzgan, navodi koalicija u saopćenju. Nije bilo izvještaja o američkim ili afganistanskim žrtvama u sukobu, javio je AP.

U drugim krajevima zemlje, u eksploziji bombe kraj puta koja je imala za cilj patrolu policijskih vozila petorica policajaca su poginula a jedan je ranjen u pokrajini Khost, saopćio je Wazir Pacha, portparol pokrajinskog policijskog načelnika.

Žrtve su bile iz zajedničke američko-afganistanske patrole, kazao je Pacha. Niko iz snaga koalicije pod američkim vodstvom nije povrijeđen u eksploziji.

Također u četvrtak, jedan NATO-ov vojnik je ubijen i dvojica su ranjena tokom operacije u južnom Afganistanu, navodi Alijansa u saopćenju.

NATO nije objavio nacionalnost vojnika niti tačno mjesto operacije.

Nasilje je u naglom porastu u Afganistanu u posljednjih šest sedmica. Više od 3.200 ljudi, većinom pobunjenika, poginulo je u nasilju povezanom s pobunom u ovoj godini, sudeći po računici Associated Pressa zasnovanoj na brojevima afganistanskih i zapadnih zvaničnika.