Svijet
1

U borbama poluautonomnih regija u Somaliji ubijeno 11 ljudi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U sukobima između dvije poluautonomne regije u Somaliji u ovoj sedmici ubijeno je najmanje 11 ljudi, a rasaljeno ih je oko 50.000, saopćile su Ujedinjene nacije u petak, povećavajući strahovanja da bi nasilje moglo eskalirati.

Sukobi su se intenzivirali između snaga lojalnih poluautonomnoj regiji Puntland i poluatonomnoj regiji Galudug. Dvije strane se bore u u gradu Galkayo, koji je podijeljen između klanovskih milicija lojalnih suoprotstavljenim regijama.

"Oružani sukobi ugrozili su ionako krhku humanitarnu situaciju, posebno s interno raseljenim osobama koje još žive u žalosnim uslovima i u improviziraniom staništima", navodi u saopćenju Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja.

U saopćenju se tvrdi da je 11 ljudi ubijeno tokom sukoba do sada, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Hirsi Yusuf Barre, načelnik južnog djela Galkaya, izjavio je da su tri pripadnika lokalne Galudug milicije ubijena u četvrtak, dok ih je pet ranjeno.

Spor je izbio u vezi planova milicije iz sjevernog dijela grada, koji je u savezništvu s Puntlandom, da gradi u južnom dijelu grada, kazao je.

"Puntland dželi da gradi u u dijelovima našeg južnog Galkayoa nasilnim putem i to je agresija koju nećemo prihvatiti. Tenkovi Puntlanda jučer su nas počeli granatirati i izgubili smo dvojicu vojnika", kazao je.

Major Mohamed Ibrahim, vojni oficir u Puntlandu, izjavio je da su njegove snage izgubile dvojicu vojnika u četvrtak.

"Galudug je počeo s borbama. Mi ćemo se braniti", kazao je.

Somalija je u građanskom ratu 25 godina, a sukobi između klanovskih milicija koje kontroliraju veći dio zemlje su česti. Na jugu, snage lojalne slaboj vladi koja uživa podršku UN-a, također se bore protiv islamističkih pobunjenika, prenosi Reuters.