Svijet
0

U borbama na Filipinima ubijeno 19 ljudi

FENA
Najmanje 19 ljudi ubijeno je od vikenda na Filipinima u valu nasilja vezanom za dugotrajnu ljevičarsku pobunom, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Filipinski vojnici, podržani helikoptrerima s topovnjačma, ubili su 15 pobunjenika i zarobili još 12 nakon što su gerilci napali policijske stanice na jugu otoka poznatog kao odredište za surfere, saopćio je vojni glasnogovornik.

Nova narodna vojska (NPA) dio je 30-člane grupe koja je napala dvije policijske stanice na otoku Siargao u južnoj regiji Mindanao i ubila je dva policajca u subotu navečer, saopćili su zvaničnici. Još četiri policajaca su ranjena.

Potpukovnik Romeo Braener izjavio je novinarima da je 15 pobunjenika ubijeno a 12 zarobljeno nakon puškaranja s gerilcima u nedjelju i u ponedjeljak ujutro.

U drugim krajevima regije Mindanao pobunjenici su u ponedjeljaku bili dva vojnika dok su doručkovala u restoranu blizu grada Nabunturana, saopćio je lokalni gradonačelnik.

Filipini se bore protiv komunističkih pobunjenika u 69 od 81 pokrajine u dugom sukobu koji je zakočio ekonomski rast u jednoj od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije.