Svijet
0

U Bonu sutra konferencija o klimi i medijima

FENA
Bonn
Bonn
U Bonu sutra počinje konferencija o klimi, na kojoj će učesnici iz cijelog sveta raspravljati o rješenjima i idejama za prilagođavanje klimatskim promjenama, uz istovremeno smanjenje bijede u svijetu, kao i o ulozi medija u informisanju javnosti o kompleksnim pitanjima klime.

Na konferenciji, koju podržava njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i Evropska unija, učestvuju predstavnici medija, međudržavni eksperti, političari, naučnici i poduzetnici iz cijelog svijeta koji će za zajedničkim stolom ''Deutsch Welle-globalnog medijskog foruma'' tražiti zajednička rješenja za zajedničke probleme.

Organizatori kažu da iza toga stoji jednostavna filozofija - ko radi za budućnost, mora misliti umreženo i u globalnim dimenzijama.

Mediji imaju centralnu ulogu u širenju informacija o klimatskim promjenama, slažu se i struka i nauka i politika, uz ocjenu da je, upravo zato, definiranje i realizacija medijskih zadataka veoma važan projekt.

Mediji treba da složena pitanja klime objasne na razumljiv način - bez narušavanja suštine sadržaja i bez dramatiziranja situacije, ali uz pobuđivanje interesa javnosti, kažu eksperti, povodom ove konferencije, koja će završiti rad u srijedu.