Svijet
0

U Bonnu konferencija o klimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Bonnu je u ponedjeljak počela dvosedmična konferencija u organizaciji Ujedinjenih naroda na kojoj bi oko 2000 stručnjaka trebalo utvrditi smjernice globalne klimatske politike nakon isteka protokola iz Kyota 2012. godine te pronaći načine za praktičnu primjenu zaključaka prošlogodišnje klimatske konferencije na Baliju.

"Pred nama je niz važnih razgovora", rekao je na početku konferencije glavni tajnik Klimatske konvencije Ujedinjenih naroda (UNFCCC) Yvo de Boer.

U povodu održavanja konferencije njemačko Ministarstvo za zaštitu okoliša ustvrdilo je da bi članice Ujedinjenih naroda što prije trebale postaviti temelje za industriju s niskom emisijom ugljika, a pritom bi industrijski razvijene zemlje trebale odigrati vodeću ulogu.

Predstavnici zemalja u razvoju u Bonnu su pozvali industrijski razvijene zemlje da što prije provedu donesene zaključke o zaštiti klime, javila je Hina.

Konferencija u Bonnu jedna je u nizu sastanaka stručnjaka za klimu na putu do donošenja konačnih zaključaka na klimatskom samitu koji bi se sljedeće godine trebao održati u Kopenhagenu.