Svijet
0

U bombaškom napadu ubijen srilankanski ministar

FENA
Srilankanaski ministar ubijen je u utorak u eksploziji bombe podmetnute kraj puta u blizini prijestonice za koju su osumnjičeni pobunjenici Tamilskih tigrova, saopćila je vojska. Još sedam ljudi je ranjeno.

D.M. Dassanayake, koji je bio na položaju ministra za izgradnju nacije, ali nije bio član kabineta, preminuo je u bolnici nakon što je njegov automobil zahvatila eksplozija u području Ja-Ela, oko 20 km sjeverno od Colomba, saopćio je vojni portparol, brigadir Udaya Nanayakkara, javio je AP.

"Još nismo nikoga uhapsili, ali se sumnja na LTTE", kazao je Nanayakkara, koristeći inicijale zvaničnog imena pokreta, Oslobodilački tigrovi tamilskog ilama.

Pobunjenici Tamilskih tigrova često napadaju vodeće političke ili vojne zvaničnike.

U aprilu 2006. bombašica samoubica nije uspjela da ubije vojnog zapovjednika, general-pukovnika Saratha Fonseku, koji je bio teško ranjen, ali je nastavio raditi nakon liječenja.

U decembru 2006. ministar odbrane Gotabhaya Rajapaksa izbjegao je bombaški napad bez ozljeda.

U novembru prošle godine bombašica samoubica nije uspjela da ubije vladinog ministra, ali je umjesto njega ubila njegovog savjetnika.

Posljednji uspješni poklušaj ubistva desio se u junu 2006., kada su pobunjenici ubili general-majora, trećerangiranog oficira u vojnoj hijerarhiji.