Svijet
0

U bombaškom napadu u Ingušetiji ubijeno sedam ljudi

FENA
Sumnjivi bombaš samoubica ubio je u srijedu sedam ljudi, uključujući i visokorangiranog policijskog zvaničnika u južnoj ruskoj regiji, saopćile su vlasti.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ingušetije, Džabrail Kostojev, dvojica njegovih tjelohranitelja i četiri civila ubijeni su kada je sedan nakrcan eksplozivima blokirao put u predgrađu najvećeg grada u regiji, Nazrana, i raznio se, saopćila je policija.

Kostojev, koji je u prošlosti bio metom napada, putovao je u blindiranom automobilu na radno mjesto u Nazranu, saopćio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Roman Ščekotin, javio je AP.

Kazao je kako preliminarna informacija pokazuje da je riječ o samoubilačkom napadu.

Ingušetija, koja se nalazi u blizini ratom zahvaćene Čečenije, preplavljena je napadima militanata od kojih su mnogi imali za cilj policiju i njene objekte. U napadu na policiju u Ingušetiji u junu 2004. poginule su 92 osobe.

Kostojev, ondašnji načelnik policije Nazrana, ranjen je u augustu prošle godine kada su nepoznati napadači detonirali nagaznu minu putem radio aparata dok je njegov automoboil prolazio putem.

Ruski mediji javili su da je minobacačka granata pogodila njegovu kancelariju u februaru 2005., ali da on nije bio u njoj u to vrijeme, te da je njegov dom u selu Ekaževo bio zahvaćen vatrom iz pušaka krajem prošle godine.

Siromaštvo, korupcija i progoni na vjerskoj osnovi podgrijali su bijes prema vlastima na sjevernom Kavkazu, etnički izmiješanom pojasu republika, od kojih većina ima veliko muslimansko stanovništvo.

Regija je potresena nasiljem u nekim slučajevima povezanim s upornim sukobom u susjednoj Čečeniji, gdje su se u proteklih 12 godina vodila dva rata između saveznih snaga i separatističkih pobunjenika koji sve učestalije izražavaju ekstremističku islamsku ideologiju.