Svijet
3

U bombaškom napadu u Afganistanu poginulo 11 srednjoškolaca

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U bombaškom napadu na jednu školu u istočnom dijelu Afganistana poginulo je 13, a ranjeno 8 ljudi. Zvanični policijski izvori navode kako je poginulo 11 srednjoškolaca, dok talibanski militanti tvrde da su ubili 15 vojnika specijalanih snaga američke vojske.

Iz ureda policijske stanice Bagram navodi se kako je danas ujutro došlo do bombaškog napada u prostorijama jedne škole u gradu Pervanu.

Bombaški napad je izvšen dok se dijelila pomoć američke u vojske u vidu školskog pribora. Bombaš samoubica ušao je u školu te aktivirao eksplozivnu napravu.

Tom prilikom je poginulo 11 srednjoškolaca i dva afganistanska policajca. Osim toga povrijeđeno je osam osoba. U saopćenju se također, navodi da je američka vojska u ovom napadu pretrpila "određenu" štetu, no nisu saopćeni detalji. 

Glasnogovornik talibanskih militanata Zabiullah Mujahid saopćio je da je njegava ogranizacija uspješno izvršila bombaški napad na istoku zemlje, te da je tom prilikom poginulo 15 vojnika američkih specijalnih snaga. 

Iz ureda Međunarodne mirovne misije u Afganistanu (ISAF) saopćeno je da su jutros na istoku Afganistana poginula četiri pripadnika ove misije. U saopćenju se ne navode detalji.