|

U bombaškom napadu 10 mrtvih i 15 ranjenih

U bombaškom napadu 10 mrtvih i 15 ranjenih
0
F
FENA
10.11.2009. u 13:50
0
komentara
0

dijeljenja
U bombaškom napadu 10 mrtvih i 15 ranjenih Foto: AFP
Najmanje 10 osoba u utorak je poginulo, a 15 ranjeno u eksploziji autobombe u Charsadi, gradu na sjeverozapadu Pakistana, saopćila je policija.
- Imamo izvještaje da je 10 osoba poginulo, a 15 ranjeno, izjavio je Reutersu šef lokalne policije Malik Navid, dodajući da se te informacije trenutno provjeravaju.

Eksplozija je odjeknula na trgu u blizini pijace u Charsadi, gradu na oko 20 kilometara sjeveroistočno od Peshawara.

Više od 300 osoba je poginulo u nizu napada od kako je pakistanska vojska pokrenula ofanzivu protiv talibana u Južnom Waziristanu.

Portparol talibana Azam Tarik izjavio je ranije u utorak da su talibanski pobunjenici u Pakistanu započeli gerilski rat i da će voditi oštru i dugotrajnu borbu protiv pakistanske vojske u Južnom Waziristanu.

- Mi smo započeli gerilski rat protiv pakistanske vojske. Izveli smo nekoliko akcija i prouzrokovali teške gubitke u njihovim redovima, rekao je Tarik, čije je pravo ime Rais Kan Mehsud i za čije zarobljavanje ili likvidaciju Islamabad daje pet miliona dolara.

U Waziristanu, himalajskoj oblasti na granici između Indije, Pakistana i Kine, separatisti vode geriski rat od 1989. godine, u kome je ubijeno na desetine hiljada osoba.

Pakistanska vojska saopćila je da je, u protekle tri nedjelje, u ofanzivi u Južnom Waziristanu ubijeno 486 pobunjenika, pri čemu je poginulo i 48 vojnika. Nezavisnih potvrda takvih informacija nema, pošto nije dozvoljen pristup ratnoj zoni, napominje britanska agencija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.