|

U bombaškim napadima u južnom iračkom gradu ubijeno ili ranjeno 60 ljudi

U bombaškim napadima u južnom iračkom gradu ubijeno ili ranjeno 60 ljudi
0
F
FENA
12.12.2007. u 11:33
0
komentara
0

dijeljenja
U bombaškim napadima u južnom iračkom gradu ubijeno ili ranjeno 60 ljudi
Šezdest ljudi je ubijeno ili ranjeno u napadima autobombama u prijestolnici većinske šiitske pokrajine Maysan na jugu Iraka u srijedu, saopćili su bolnički izvori.
Bombe su eksplodirale u voznom parku i na pijaci u gradu Amari, saopćili su izvori. Iračka televizija Furat javila je da su tri bombe eksplodirale, prenosi Reuters.

Britanska vojska, koja je predala odgovornost nad sigurnošću u Maysanu iračkim vlastima u aprilu, potvrdila je da je bomba eksplodirala na pijaci, ali nije imala nikakvih drugih detalja.

Južni Irak uglavnom je izbjegao veći dio sektaškog nasilja koje je zahvatilo Bagdad i druge dijelove Iraka, ali tenzije su još visoke širom naftom bogate regije dok se rivalske snage bore za vlast nakon povlačenja britanskih snaga.

Jedan svjedok u Amari javio je da je bomba koja je imala za cilj parking prva eksplodirala i da je uskoro za njom uslijedila eksplozija na pijaci.

Policija nije bila odmah dostupna radi komentara.

Televizija Furat javila je da su dva čovjeka osumnjičena za umiješanost u napade pritvorena.

Dodatne tenzije u južnom Iraku u posljednjim mjesecima izazvala su ubistva dvojice pokrajinskih guvernera. Također su ubijeni i visoki policijski zvaničnici.

Očekuje se da Britanija iduće sedmice preda kontrolu nad sigurnošću u susjednoj pokrajini Basra iračkim snagama. Time bi se okončala britanska sigurnosna kontrola nad četiri južne pokrajine koju je nekada imala.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.