Svijet
0

U bombaškim napadima u južnom iračkom gradu ubijeno ili ranjeno 60 ljudi

FENA
Šezdest ljudi je ubijeno ili ranjeno u napadima autobombama u prijestolnici većinske šiitske pokrajine Maysan na jugu Iraka u srijedu, saopćili su bolnički izvori.

Bombe su eksplodirale u voznom parku i na pijaci u gradu Amari, saopćili su izvori. Iračka televizija Furat javila je da su tri bombe eksplodirale, prenosi Reuters.

Britanska vojska, koja je predala odgovornost nad sigurnošću u Maysanu iračkim vlastima u aprilu, potvrdila je da je bomba eksplodirala na pijaci, ali nije imala nikakvih drugih detalja.

Južni Irak uglavnom je izbjegao veći dio sektaškog nasilja koje je zahvatilo Bagdad i druge dijelove Iraka, ali tenzije su još visoke širom naftom bogate regije dok se rivalske snage bore za vlast nakon povlačenja britanskih snaga.

Jedan svjedok u Amari javio je da je bomba koja je imala za cilj parking prva eksplodirala i da je uskoro za njom uslijedila eksplozija na pijaci.

Policija nije bila odmah dostupna radi komentara.

Televizija Furat javila je da su dva čovjeka osumnjičena za umiješanost u napade pritvorena.

Dodatne tenzije u južnom Iraku u posljednjim mjesecima izazvala su ubistva dvojice pokrajinskih guvernera. Također su ubijeni i visoki policijski zvaničnici.

Očekuje se da Britanija iduće sedmice preda kontrolu nad sigurnošću u susjednoj pokrajini Basra iračkim snagama. Time bi se okončala britanska sigurnosna kontrola nad četiri južne pokrajine koju je nekada imala.