Svijet
0

U bolnici i dalje tvrde da je Arafatovo stanje stabilno

NINA
Zdravstveno stanje palestinskog lidera Yassera Arafata, koji je već desetak dana u komi i leži u francuskoj vojnoj bolnici Percy kraj Pariza, stabilno je, izjavio je glasnogovornik bolnice Christian Estripeau.

Estripeau je, međutim, dodao da stanje u kome se Arafat nalazi primorava liječnike da ograniče broj posjetilaca.

Ključni testovi, kojima se utvrđuje je li palestinskom lideru Yasseru Arafatu otkazala funkcija mozga, nisu sprovedeni u francuskoj vojnoj bolnici u kojoj se on nalazi, što je navelo na spekulacije da su doktori pod pritiskom da odlože testove kojima će se utvrditi njegovo stvarno zdravstveno stanje, javili su mediji u Izraelu, prenoseći pisanje francuskog i britanskog tiska.

Tri visoka palestinska dužnosnika, koji su iz Ramallaha preko Jordana krenuli za Pariz kako bi se lično uvjerili u Arafatovo zdravstveno stanje, stigli su u glavni francuski grad. Njih je, između ostaloga, Arafatova supruga Suha javno optužila da Arafata "živog pokapaju".

Oni će se danas prije podne, kako je najavljeno, u Parizu sastati s francuskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Barnierom i razgovarati o zdravstvenom stanju palestinskog lidera.