Rusija
0

U blizini Krima zapalio se rezervoar sa naftnim derivatima, sumnja se na napad ukrajinskog drona

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Još jedan veliki požar izbio je u Rusiji nedaleko od granice s Ukrajinom. Na Krasnodarskom kraju u blizini luke Taman zapalio se rezervoar sa naftnim derivatima. Ruski mediji izvještavaju o napadu dronom.

U selu Volna, okrug Temrjuk, Krasnodarski kraj, u noći 3. maja zapalio se rezervoar sa naftnim derivatima. Ovo je na svom Telegram kanalu objavio guverner regije Veniamin Kondratiev.

"Prema preliminarnim podacima, nema žrtava i povrijeđenih", napisao je načelnik Krasnodarskog kraja.

Uzroci incidenta se utvrđuju, a požar gase 23 jedinice vatrogasne opreme i 85 ljudi.

Načelnik okruga Temryuk Fedor Babenkov rekao je da je površina požara 1.200 kvadratnih metara. Kako prenosi pojedini ruski mediji, vjerovatni uzrok požara je napad dronom jer neposredno prije požara, očevici su čuli jaku eksploziju.

Selo Volna se nalazi na obali Crnog mora Tamanskog poluostrva, nedaleko od luke Taman. Kako prenosi RBC, tamo se nalazi i kompleks za pretovar nafte i naftnih derivata Taman.

Podsjećamo, u noći 29. aprila izbio je požar na skladištu nafte u Sevastopolju, pripojenom Rusiji. Prema riječima guvernera Mihaila Razvožajeva, razlog je bio napad dronom. Ukrajinski obavještajci su tvrdili da je tokom požara uništeno više od deset tenkova sa naftnim derivatima, koji su bili namijenjeni Crnomoskoj floti Ruske Federacije. Oružane snage Ukrajine nazvale su incident "jednim od elemenata pripreme" za kontraofanzivu.