Svijet
0

U Bjelorusiji podignute optužnice protiv sedam opozicionara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u Bjelorusiji podigle su optužnice protiv sedam opozicijskih kandidata na predsjedničkim izborima održanim prije 10 dana zbog masovnog narušavana javnog reda i prijete im zatvorske kazne do 15 godina robije, saopćili su u srijedu uvečer odvjetnici optuženih opozicionara.

Advokat Tamara Sidorenko rekla je da je čelnik opozicije u Bjelorusiji i jedan od predsjedničkih kandidata Vladimir Nekljajev (64) u pritvoru pretrpio napad hipertenzije, da mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano i da mu je život ugrožen, prenosi agencija Associated Press.

Američka agencija podsjeća da je Nekljajev bio ozbiljno pretučen u pokušaju da predvodi demonstrante tokom protesta 19. decembra u Minsku kada su deseci hiljada demonstranata sudjelovali u maršu ulicama bjeloruske prijestolnice u znak protesta zbog "počinjene prevare" na izborima, a koji je policija nasilno ugušila.

Nakon isteka desetodnevnog pritvora, iz zatvora u Minsku u srijedu je pušteno na slobodu nekoliko desetaka osoba privedenih 19. dcembra tokom nedozvoljenog protesta opozicije, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Prema informacijama bjeloruskih organizacija za zaštitu ljudskih prava, trebalo bi biti oslobođeno ukupno 300 pritvorenih osoba, dodala je ruska agencija.

Bjeloruska policija je uhapsila 639 osoba zbog sudjelovanja u demonstracijama opozicije nakon predsjedničkih izbora, potvrdio je prije 10 dana predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko.

On je dodao da je jedan od lidera opozicije Vladimir Nekljajev uhapšen zajedno sa još šest kandidata opozicije i da su smješteni u jedan od zatvora u Minsku.