Svijet
0

U bivšem nacističkom kampu u Poljskoj pronađen privjesak identičan onom koji je imala Ana Frank

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Istraživači su na mjestu gdje se nekada nalazio nacistički logor Sobibor pronašli privjesak identičan onom koji je imala Ana Frank. Privjesak je pripadao djevojčici Karoline Cohn koja je vjerovatno poznavala Anu Frank, a arheolozi pokušavaju otkriti da li su djevojčice bile u srodstvu.

Karoline Cohn je, kao i Ana Frank, rođena 1929. godine u Frankfurtu, a arheolozi nigdje nisu naišli na slične privjeske.

Privjesak je trokutastog oblika i na jednoj strani piše "Mazal Tov" kao i datum i mjesto rođenja, dok je na poleđini slovo "Hay", koje je inicijal za Boga, zajedno s tri Davidove zvijezde.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dostupni podaci pokazuju da je Ana Frank imala identičan privjesak s razlikom u uklesanom datumu rođenja, a arheolozi sada pokušavaju pronaći preživjele rođake Karoline Cohn kako bi potvrdili jesu li dvije djevojčice bile u srodstvu.

Arheolozi već deset godina rade na iskopavanjima na mjestu nekadašnjeg logora u Poljskoj, a vjeruju da je djevojčica privjesak ostavila na mjestu s kojeg je poslana u plinsku komoru.

Cohn je rođena 3. jula 1929. godine u Frankfurtu. U Minsk je deportovana 11. novembra 1941. godine, a 1943. godine je poslana u logor Sobibor.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Priča Caroline Cohn je priča o zajedničkoj sudbini Jevreja ubijenih u nacističkim logorima. Važno je ispričati priču koja ne smije biti zaboravljena", rekao je arheolog Yoram Haimi naglašvajući važnost iskopavanja u nekadašnjim nacističkim logorima.

U nacističkom logoru Sobibor u istočnom dijelu Poljske ubijeno je više od 250.000 Jevreja. Za razliku od drugih logora koji su imali fasadu radnih logora, Sobibor i susjedni Belzec i Treblinka dizajnirani su s jasnom svrhom istrebljivanja Jevreja.

Kamp Sobibor uništen je u oktobru 1943. godine, nakon čega su ga nacisti sravnili sa zemljom kako bi prikrili zločine. Arheolozi su ipak uspjeli naći ostatke plinskih komora i željezničke platforme.