{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH upotreba metil bromida prestaje do kraja godine

F
23.11.2006. u 13:42
0
0
U BiH upotreba metil bromida prestaje do kraja godine
0
U BiH upotreba metil bromida prestaje do kraja godine
Upotreba metil bromida u BiH potpuno će prestati do kraja godine, rečeno je danas tokom radionice u Sarajevu koju su organizovali Ozonska jedinica BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNIDO (UN organizacija za industrijski razvoj.
Implementacija projekta « «Izbacivanje iz upotrebe metil bromida u proizvodnji sadnog materijala duhana, povrtnih kultura i cvijeća» počela je 2004. godine kada je potrošnja metil bromida (MeBr) bila oko 20 tona. Ta potrošnja je postepeno smanjivana da bi tokom prošle godine bila oko 1,29 tona.

Projekt se završava do kraja godine kada potpuno prestaje upotreba MeBr.

Putem projekta uvedena je zamjenjujuća tehnologija u rasadnicima tzv. floating (plutajući) sistem-hidroponija uz primjenu integralne zaštite i pesticida koji su najmanje nepoželjni za okoliš i kojom se izbacio iz upotrebe MeBr kao fumigator za tlo u rasadnicima.

- Proizvođači su prihvatili novu tehnologiju što je u konačnici omogućilo veću, kvalitetniju proizvodnju i doprinijelo zaštiti okoline, kazao je FENI nacionalni koordinator i menadžer projekta Refik Numić.

Metil bromid je supstanca koja oštećuje ozonski omotač, nema je u prirodi, a jedan atom broma može uništiti 100.000 molekula ozona.
BiH je članica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, te stoga ima obavezu ispunjavanja odredbi konvencije i njenog protokola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: