|

U BiH drastična kršenja prava novinara

U BiH drastična kršenja prava novinara
0
S
SRNA
8.12.2009. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
U BiH drastična kršenja prava novinara Foto: Reuters
Član Komiteta za nauku i obrazovanje pri Savjetu Evrope iz BiH Milica Marković izjavila je da je BiH jedna od nekoliko zemalja članica ovog savjeta u kojoj su drastično ugrožena prava novinara i prava medija uopšte.
Markovićeva je u pauzi sastanka Komiteta, koji se održava danas u Parizu, ocijenila za Srnu da su, među nekoliko tačaka dnevnog reda, mediji i novinarska prava, te pitanje njihove zaštite kao i pojava nasilja u školama među učenicima, teme sa najopširnijim izvještajima za koje će Komitet donijeti i određene preporuke, odnosno deklaracije.

"Savjet Evrope, odnosno Komitet, donijeće jednu deklaraciju koja se preporučuje svim zemljama članicama Savjeta Evrope da se pobrinu za zaštitu novinarskih ljudskih prava, a prije svega za fizičku zaštitu novinara", naglasila je Markovićeva.

Prema njenim riječima, u izvještaju koji je razmatran tokom prijepodneva, pa i u popodnevnim časovima, pomenuta je BiH kao zemlja u kojoj se prijeti novinarima, čak i smrću, za što je naveden primjer novinara koji su trebali da prate gej paradu, koja je trebalo da bude održana u Sarajevu.

"I Srbija, prema Izvještaju Komiteta, stoji veoma loše kada je riječ o slobodi medija i novinarskom izvještavanju, a posebno se ugroženom navodi agencija `Beta` kao i `Dnevni telegraf` i neki drugi slobodni novinari", rekla je Markovićeva i dodala da je ista situacija i na Kosovu.

Ipak, naglasila je Markovićeva, zemlja sa najviše problema u vezi sa fizičkom i ličnom bezbjednošću novinara je Rusija za koju je, kako je rekla, u razmatranom izvještaju gotovo na dvije stranice obrazložena ova problematika.

Član Komiteta za kulturu i obrazovanje iz BiH Milica Marković istakla je da je druga problematika kojoj je 47 članova Komiteta posvetilo najviše pažnje pojava nasilja u školama u zemljama članicama Savjeta Evrope.

"Nasilje među učenicima okarakterisano je kao pojava koja je među djecom postala uobičajena. Komitet je i za ovo pripremio jednu deklaraciju kojom se sugeriše zemljama članicama Savjeta Evrope da svaka pojedinačno na nivou svojih ministarstava razmotri te pojave i probleme i da, svakako, uključi stručnjake u rad sa djecom - psihologe i pedagoge kako bi se preduprijedila ta pojava", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je Komitet ocijenio da je nasilje, agresivnost, upotreba sile među učenicima u školama zemalja članica Savjeta Evrope još u nekoj početnoj fazi, ali je dosta masovna i u mnogo zemalja prisutna.

"Mnoge zemlje članice Savjeta Evrope žale se na pojavu nasilja u školama među učenicima, na njihovo ispoljavanje sile i agresivnosti u školskim ustanovama i stoga će Komitet prioritetno donijeti deklaraciju o ovome kao i o medijima i zaštiti njihovih prava", rekla je Markovićeva.

Osim ove dvije tačke, Komitet je danas razmatrao i pitanje dodjeljivanja nagrade Savjeta Evrope za muzejsku djelatnost, kao problematiku autorskih prava u internet eri.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.