Miroslav Lajčak
0

U bh. politici još uvijek dominantna nacionalistička tematika

FENA
Iako je BiH načinila “značajne pomake” u toku proteklih šest mjeseci, u politici BiH “još uvijek je dominantna nacionalistička tematika”, izjavio je u četvrtak u Berlinu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák na sastanku sa njemačkim vicekancelarom i ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeirom.

Kako je saopšteno iz OHR-a, Lajčak je informirao vicekancelara Steinmeira o pomacima koje je načinila BiH u implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i napretku po pitanju realizacije ciljeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira za tranziciju OHR-a.

“Na papiru su ostala nerealizirana samo dva od pet ciljeva koje je utvrdilo Vijeće za implementaciju mira”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Dodao ja kako je preostalo da se nađe provodivo rješenje za pitanje državne imovine u BiH i osigura puna integracija Distrikta Brčko u ustavnu strukturu BiH.

Međutim, Lajčak je naglasio da potpisivanje SSP-a još uvijek nije dovelo do “preokreta u političkim stavovima kojeg smo svi očekivali”.

Naglasio je da EU mora biti spremna da preuzme vodstvo u BiH nakon tranzicije OHR-a, jer “EU će doprinijeti unapređenju života građana koji traže normalan, evropski način života”.

Nakon sastanka sa vicekancelarom Steinmeirom, Lajčak se također sastao sa grupom visokih zvaničnika njemačke vlade i govorio na konferenciji o zapadnom Balkanu, kojoj je prisustovalo više od 40 njemačkih ambasadora.