Njemačka
0

U Berlinu zapaljeno još 11 automobila

FENA
U Berlinu su u četvrtak navečer, četvrtu noć zaredom, nepoznate osobe palile vozila i u tom "pohodu" izgorjelo je 11 automobila, saopćila je u petak njemačka policija.

"Još, međutim, ne postoji 'vrući trag'", tvrde u policiji, koja je pojačala prisustvo na ulicama, a predsjedavajući sindikata policije Rainer Wendt pozvao građane u pomoć pri otkrivanju počinilaca, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

"Policija ne može sama to srediti", rekao je Wendt i zatražio bolju opremu za policijske službenike, između ostalog više helikoptera i kamera za noćno snimanje, kao i "nula tolerancije" za one koji pale.

Prve noći je zapaljeno 11 automobila, druge 15, treće devet, a sinoć 11, bilans je misterioznih pohoda u Berlinu.

Policija nudi 5.000 eura nagrade za informaciju o počiniocima, koji su se, ocjenjuje štampa, "ugledali" na vandale u Engleskoj

Na meti berlinskih napadača nisu samo skupi automobili, a jedna od žrtava bio je i Naim Mirta, porijeklom iz Makedonije, čiji je mercedes, star deset godina, također spaljen.

"Ja sam još i natočio pun rezervar goriva", rekao je Mirta njemačkoj štampi, navodeći da je on "sve drugo samo ne bogat".

Eksperti vjeruju da paljenje auta po Berlinu ima političku pozadinu, a štampa postavlja pitanje da li je to lijevi ili desni ekstremizam.