Svijet
0

U Berlinu spomenik homoseksualcima žrtvama nacizma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Berlin je u utorak obogaćen s još jednim spomenikom, spomenikom za "ružičaste trokutove", hiljade homoseksualaca koje su nacisti deportirali i mučili, podignutom nedaleko od spomenika holokaustu koji podsjeća na masakriranje Židova u Evropi.

U sjeni drveća u velikom parku Tiergarten, blizu Brandeburških vrata, ova betonska kocka visoka pet metara ima prozor kroz koji prolaznici mogu da gledaju videosnimak s poljupcem između dvojice mauškaraca, javio je AFP.

Njemačka vlada, koja je investirala 600.000 eura u ovaj projekt, očekuje odavanje počasti kategoriji žrtava nacizma koja je bila zanemarena u kolektivnom sjećanju poslije 1945. godine, naglasio je na ceremoniji otkrivanja spomenika pred nekoliko stotina zvanica gradonačelnik glavnog grada Klaus Wowereit, koji je i sam homoseksualac.

Wowereit je podsjetio na stradanja homoseksualca u vrijeme fašizma i rekao da se i u poslijeratnoj Njemačkoj dugo šutjelo o njihovim žrtvama.

''I mi još i danas imamo primjera diskriminacije, i to u tolerantnom Berlinu, gdje svaki dan zvoni telefon za žrtve- homoseksualce'', rekao je.

U nacističko doba, više od 50.000 ljudi je osuđeno zbog svoje seksualne orijentacije, prema članu krivičnog zakona koji je bio ukinut samo 1969. godine. Homoseksualnost se ne kažnjava u Njemačkoj tek od 1994.

Prema procjenama, između 5.000 i 15.000 homoseksualaca deportirano je u koncentracione logore gdje nisu odmah ubijani, ali je većina njih, prisiljenih da nose jedan ružičasti trokut koji ih je svrstavao na najniži hijerarhijski nivo u logorima, umirala od iscrpljenosti i lošeg postupanja.

Ova politika koju su nacisti primjenjivali samo na Nijemcima kako bi "očistili" arijevsku rasu, omogućila je medicinske eksperimente na deportiranim homoseksualcima, kao što je lobotomija, kastracija i tretiranje hormonalnim injekcijama.