Svijet
0

U Beogradu sastanak o aktuelnim problemima u robnoj razmjeni između BiH Srbije

FENA
Delegacija BiH predvođena ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Slobodanom Puhalcem danas je otputovala u Beograd na sastanak privrednih komora i nadležnih ministarstava BiH i Srbije.

Tema tog sastanka je aktuelni problemi u robnoj razmjeni između BiH i Srbije, saopćeno je iz Kabineta ministra vanjske trgovine i skonomskih odnosa BiH.

Delegaciju BiH, pored ministra Puhalca čine ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Radivoje Bratić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić, direktor Ureda za veterinarstvo Jozo Bagarić i pomoćnici ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na čelu srbijanske delegacije je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Slobodan Milosavljević.

Na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH Srbija zauzima visoko mjesto po vrijednosti ukupne ostvarene razmjene.

Od potpisivanja do danas, fokus ekonomskih i prvenstveno trgovinskih odnosa sa Srbijom je na primjeni Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Činjenica je da robna razmjena u zadnjih nekoliko godina ima trend rasta, što je rezultat primjene Sporazuma o slobodnoj trgovini, ali njegovo provođenje je od samog početka opterećeno brojnim problemima kao što su međusobno nepriznavanje standarda, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih uvjerenja, spora i komplikovana carinska procedura, necarinske barijere i dr.

Cilj današeg sastanka je iznalaženje rješenja za efikasno otklanjanje tih problema u robnoj razmjeni dviju prijateljskih zemalja.