Svijet
0

U Beogradu norveški istražitelji radi logora Dretelj

FENA
Predstavnici norveške nacionalne službe za borbu protiv organiziranog i drugih oblika teškog kriminala i norveške nacionalne istražne službe saslušali su u Beogradu tokom protekla tri dana 17 svjedoka i žrtava nekadašnjeg logora "Dretelj" kod Mostara.

Norveški predstavnici tu istragu vode u saradnji s tužiteljstvom za ratne zločine Srbije i specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu nakon što je u maju ove godine u Norveškoj uhapšen Mirsad Repak (40), koji je osumnjičen za više slučajeva teškog nasilja, protuzakonitog hapšenja i silovanja. Istraga je nastavak uspješne saradnje srbijanskog i norveškog pravosuđa u nekoliko predmeta ratnih zločina, čiji se počinitelji nalaze na teritoriju Norveške, saopštilo je tužiteljstvo u Beogradu.

Logor "Dretelj" bio je od maja do augusta 1992. godine pod nadzorom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Bosni i Hercegovini, a prema podacima tužiteljstva za ratne zločine Srbije, u njemu je bilo zatočeno najmanje 211 Srba, i to 129 muškaraca i 82 žene s neretvanskog područja.