Svijet
0

U Belgiji vlada strah od terorističkih napada

FENA
Belgijske vlasti su saopćile da vjeruju da je moguć teroristički napad u toj zemlji u vrijeme Božićnih praznika pošto je u subotu pušteno na slobodu 14 osoba osumnjičenih da su namjeravali da iz zatvora oslobode pripadnika Al-Qaide.

Mjere sigurnosti biće pojačane na autobuskim i željezničkim stanicama, aerodromu u Bruxellesu i trgovinskim centrima širom zemlje sve do 2. januara jer se sumnja da bi napad mogao da bude izveden do početka nove godine.

Vlasti, pak, pokušavaju da umire građane, poručujući im da nema mjesta panici.

Belgijski premijer Gi Verhofstadt potvrdio je u subotu da postoje indikacije o pripremi mogućeg terorističkog napada pošto je policija osujetila zavjeru oslobađanja Tunižanina Nizara Trabelsija, koji je osumnjičen da je, kao pripadnik Al-Qaide, namjeravao da napadne američke ciljeve u Belgiji.

Trabelsi je, poslije hapšenja u septembru 2001. godine, izjavio da je htio da izvede napad na belgijsku zračnu bazu jer se u njoj nalazi nuklearno oružje SAD.

Prema belgijskom zakonu, policija ima pravo da osobe, osumnjičene da su počinile neko krivično djelo, zadrži u zatvoru 24 sata, a poslije toga, sud mora da odluči da li postoje dokazi da osumnjičeni i dalje budu pritvoreni. podsjetio je Reuters.