Odali ga pozivi u Španiju
0

U Belgiji uhapšen jedan od najtraženijih pripadnika ETA-e

FENA
Luis Maria Zengotitabengoa
Luis Maria Zengotitabengoa
Muškarac za kojeg se sumnja da pripada baskijskoj separatističkoj organizaciji ETA-i Luis Maria Zengotitabengoa, jedan od najtraženijih bjegunaca, uhapšen je u Belgiji, saopćilo je špansko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Uhapšen je u subotu rano ujutro u gradu Ostendeu", u zajedničkoj operaciji španske i belgijske policije, dodaje se u saopćenju ministarstva.

Kako navodi španski nacionalni radio (RNE), muškarac je uhapšen dok se vozio prema hotelu i kod sebe je imao krivotvorene isprave.

Za Zengotitabengoom (29), rođenim u Durangu (Baskija), izdana je evropska potjernica zbog "umiješanosti u pokušaj dopreme eksploziva organizacije (ETA-e) u Portugal", obrazložilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako navodi Bernard Michel, državni tužitelj za slučajeve terorizma, Zengotitabengoa je uhapšen zahvaljujući "saradnji sa španskom policijom" koja ga je locirala "na temelju telefonskih poziva u Španijuu".

Zengotitabengoa je učestvovao u unajmljivanju automobila u koji je stavljen eksploziv ali je vozilo pronađeno 9. januara tokom rutinske kontrole u Bermillo de Sayagu, u pokrajini Zamori.

Nakon ove operacije broj osoba osumnjičenih da pripadaju ETA-i ili da surađuju s tom organizacijom a koje je policija uhapsila u Španiji i u drugim evropskim zemljama popeo se na 67.

Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju ETA-u terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt 829 osoba u više od 40 godina svoje borbe za neovisnost Baskije.