Svijet
0

U Beču uhapšen Čečen povezan s ekstremističkom mrežom u Belgiji

FENA
Austrijska policija je uhapsila u Beču jednog Čečena osumnjičenog za povezanost s ekstremističkom mrežom nedavno otkrivenom u Belgiji, saopćilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Hapšenje je izvedeno na aerodromu Beč-Schwechat. Čečen je osumnjičen "za pružanje logističke podrške" toj mreži, precizirao je glasnogovornik ministarstva za radio Oe1.

Belgijsko pravosuđe je izdalo nalog za hapšenje ovog Čečena kojeg sumnjiči za učestvovanje u pripremanju napada na objekte NATO-a u Belgiji, saopćio je glasnogovornik.

Belgijsko pravosuđe je 23. novembra razotkrilo veliku mrežu povezanu s Čečenijom i osumnjičenu za pripremanje napada u Belgiji. Dvadesetak osoba je uhapšeno u toj zemlji, u Njemačkoj i Holandiji.

Trebalo je da Čečen uhapšen u Beču bude uhapšen u okviru te racije, ali je on u to doba bio u Meki na hodočašću. Austrijski policajci su ga čekali na aerodromu kad se vraćao u Austriju, prema informacijama koje je objavio dnevni list Kurier.

Prema pisanju dnevnog lista Kronenzeitung, Čečen registriran kao izbjeglica u Austriji, živio je sa ženom i dvoje djece u Neunkirchenu, na jugu zemlje. Pristalica je Doku Umarova koji je sam sebe proglasio "kavkaskim emirom", a koji od 2006. godine vodi borbu protiv ruskih snaga u nekoliko kavkaskih republika.

U Austriji se nalazi jedna od najvećih čečenskih zajednica u egzilu sa 20.000 Čečena.

Čečenska dijaspora se dijeli na dva tabora: pristalice čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova i na separatiste koji traže uspostvaljanje "kavkaskog emirata".