Svijet
0

U Beču sutra počinje finalna runda pregovora o konačnom statusu Kosova

FENA
Martti Ahtisaarij
Martti Ahtisaarij
Najviši zvaničnici Beograda i Prištine razmotrit će sutra u Beču novi, izmijenjeni prijedlog specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija. Pregovarački timovi Beograda i Prištine počet će drugu i konačnu rundu pregovora o Ahtisarijevom prijedlogu sutra ujutro u palači Hofburg u Beču.

Kako je najavljeno, na pregovorima će učestvovati predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Košunica, kao i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković i članovi pregovaračkog tima. Delegaciju Kosova će predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, a u njoj će biti i predsjednik Skupštine Kolj Beriša, premijer Agim Čeku, predstavnici kosovskih stranaka i koordinator radne grupe za status. Pregovorima u palači Hofburg prisustvovat će i predstavnici Kontakt grupe, kao i Ahtisaari i njegov zamjenik Albert Rohan.

Srpski pregovarački tim ocijenio je da je novi, dopunjeni, prijedlog Ahtisaarija neprihvatljiv za Srbiju i da nije prihvaćen nijedan od velikog broja amandmana koji je Beograd podnio tokom prve runde pregovora. Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju ocijenio je da su izmjene Ahtisaarijevog prijedloga pozitivne i da ne mijenjaju suštinu dokumenta koji je prihvatljiv za Prištinu.

Tokom prve runde pregovora, od 21. februara do 2. marta, pregovarački timovi nisu postigli nikakav kompromis kada je riječ o Ahtisaarijevom planu. Ahtisaari je rekao da su Beograd i Priština ostali pri svojim dijametralno suprotstavljenim stavovima kada je riječ o statusu. Očekuje se da će specijalni izaslanik UN-a poslije pregovora u Beču finalnu verziju svog plana proslijediti Vijeću sigurnosti UN-a koji će donijeti odluku o statusu Kosova. Ahtisaarijev portparol Remi Durlo rekao je da će, ako Beograd i Priština iznesu neke konstruktivne prijedloge, oni biti razmotreni i možda uvršteni u Ahtisaarijev konačni prijedlog.

Durlo je, međutim, rekao da će izmijenjena verzija plana, o kojoj će biti riječi u Beču, najvjerovatnije biti i konačna, odnosno ona koja će biti proslijeđena Vijeću sigurnosti. Ahtisaari u prvoj verziji svog plana nije jasno precizirao status Kosova iako se nezavisnost implicira mogućnošću Kosova da učestvuje u međunarodnim organizacijama i institucijama.