Svijet
0

U Beču se godišnje izgradi oko devet hiljada novih stanova

FENA
U gradu Beču se godišnje izgradi oko 9.000 novih stanova, od čega su 8.000 subvencionirani stanovi namijenjeni kategorijama stanovnika sa srednjim primanjima.

Razvoj novih naselja, kao i odgovarajuća organizacija saobraćaja, težište su razvojne politike grada Beča, koji je posljednih godina suočen s porastom broja stanovnika.

Voditelj Grupe za planiranje u Direkciji za gradski razvoj Beča Kurt Puchinger pojašnjava u razgovoru za Fenu da su ovo strateški zadaci u daljem razvoju Beča, a sve to u okviru održive razvojne politike okoliša i održanja visokog nivoa kvalitete življenja.

Također, pored toga, cilj je Beč u mreži gradova Evropske unije pozicionirati kao dobru lokaciju za istraživanje i razvoj te ekonomske aktivnosti.

Puchinger ističe da razvoj naselja podliježe višestrukoj kontroli kvalitete, a projekti mogu biti realizirani samo ukoliko je osigurana odgovarajuća ponuda vrtića i osnovnih škola.

-U okviru gradske uprave imamo posebnu komisiju koja odlučuje koji projekti ispunjavaju uvjete i kojim će redoslijedom biti realizirani, potcrtava Puchinger.

Pri izradnji novih naselja, kako dodaje, vodi se računa o uvođenju alternativnih izvora energije, te pojačanoj izolaciji radi smanjenja potrošnje energije.

Od oko 9.000 novih stanova godišnje u Beču, njih 1.000 su oni skuplji, a 8.000 stanova je za srednje slojeve stanovništva.

Za stanovništvo sa slabijim primanjima postoji mogućnost i dodatnog individualnog subvencioniranja.

Grad Beč, međutim, vodi računa i o siromašnijim slojevima stanovništva. Tako se upravo tim kategorijama stanovnika, 220.000 stanova u vlasništvu grada iznajmljuje po povoljnim najamninama.