Ideja obećava
26

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

V. K.
Foto:  TU Wien
Foto: TU Wien
U saradnji Tehničkog univerziteta u Beču i Univerziteta Politecnica delle Marche u Italiji razvijena je nova samočisteća boja za zidove koja obećava trajno rješenje za često problematično održavanje zidnih površina.

Osim estetske funkcije, ova boja ima sposobnost čišćenja zraka, koja je posebno korisna u zatvorenim prostorima gdje se često nakupljaju štetne tvari iz različitih izvora. Ključna komponenta ove boje su posebne nanočestice titana, koje se lako mogu dodati u većinu komercijalno dostupnih boja za zidove.

Ovaj materijal je fotokatalitički aktivan, što znači da može reagovati s UV zračenjem i razgraditi štetne tvari koje se talože na površini zida. Kao rezultat toga, boja zadržava svoj izgled i funkcionalnost tokom dužeg vremenskog razdoblja, umanjujući potrebu za čestim ponovnim bojenjem.

Foto: TU Wien
Foto: TU Wien

Istraživači su posebnu pažnju posvetili održivosti ovog proizvoda. Korištenjem otpadnih materijala poput metalnih otpadaka i sušenih listova maslina kao osnovnih sirovina, ovaj proizvod pokazuje potencijal za smanjenje ekološkog otiska građevinske industrije. Također, niska cijena sirovina i jednostavna proizvodna tehnologija čine ovu boju pristupačnom širokom tržištu.

Pored estetske i funkcionalne prednosti, ova inovacija predstavlja i korak naprijed u pravcu održivog građevinarstva. Budući da su dodatna istraživanja u toku, očekuje se daljnje unapređenje proizvoda i širenje njegove upotrebe na globalnom nivou. Komercijalizacija ove boje za zidove očekuje se u skoroj budućnosti, što će omogućiti širokoj javnosti da iskoristi prednosti ove revolucionarne tehnologije.