Svijet
0

U Beču otvorena konferencija o kasetnim bombama

FENA
Beč
Beč
Međunarodna konferencija kojoj je cilj da se postigne zabrana upotrebe kasetnih bombi okupila je u srijedu u Beču delegate iz 127 zemalja, na poziv saveza nevladinih organizacija i uz učešće austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik sudjelovala je u otvaranju trodnevne konferencije koja namjerava da do kraja 2008. godine usvoji međunarodni sporazum o zabrani ove vrste oružja koje kada eksplodira, rasprši stotine komada municije koji jedan za drugim eksplodiraju, nekad i nekoliko godina kasnije.

Austrijski parlament će u četvrtak usvojiti zakon koji zabranjuje ovo oružje i obavezuje ovu republiku i neutralne zemlje da unište oko 12.000 kasetnih bombi koje su uskladištene na njenom teritoriju.

Austrija će biti, uz Belgiju, koja je sličan zakon usvojila 2005. godine, druga zemlja na svijetu koja je zabranila ovaj tip oružja, a čije su žrtve u 98 posto slučajeva civili, saopćila je nevladina organizacija Hendicap International.

Inicijativa za kampanju zabrane ovog oružja dolazi iz Norveške, koja je uvela moratorij na kasetne bombe, a u februaru prošle godine pokrenula proceduru koja treba da se okonča do kraja 2008. godine usvajanjem sporazuma o zabrani ovog oružja.