Svijet
0

U Beču konferencija o obnovi palestinskog kampa Nahr el-Bared

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri arapske zemlje iz Perzijskog zaliva doprinijet će sa 50 posto u obnovi palestinskog izbjegličkog kampa u Nahr el-Baredu, na sjeveru Libana, izjavio je u ponedjeljak libanski premijer Fuad Siniora.

"Doprinos koji će dati četiri arapske zemlje iz Zaliva, Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, iznosit će 50 posto potrebnIh sredstava, a ostatak će dati međunarodna zajednica", izjavio je Siniora za štampu na margini donatorske konferencije kojoj prisustvuje oko 70 delegacija u Beču.

Siniora nije naveo o kolikom se doprinosu radi, javio je AFP.

Prema procjenama međunarodnih organizacija, među kojim je i UN-ova Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), trebat će da se sakupi oko 450 miliona dolara za obnovu kampa u kojem živi skoro 31.000 ljudi.

Logor je prošle godine uništen u žestokim sukobima između libanske vojske i pripadnika islamističkog pokreta Fatah al-Islam.

Palestinski premijer Salam Fayyad je kazao da će doprinos Organizacije za oslobođenje Palastine biti 10 miliona dolara.

On je za štampu naglasio da ako se hoće "pronaći rješenje palestinskog pitanja do kraja 2008. godine, međunarodna zajednica treba da garantira da će Izreal prestati s politikom kolonija na palestinskim teritorijima".

Govoreći u ime Evropske unije, evropska povjerenica Benita Ferrero-Waldner je spomenula 45 miliona dolara kao doprinos Evropljana obnovi kampa. Ona je podsjetila da je Evropska unija već dala 500 miliona eura za pomoć Palestincima.

Međunarodna donatorska konferencija za obnovu izbegličkog kampa Nahr el-Bared u Libanu, održana danas u Beču, bila je uspješna, ocijenila je šefica austrijske diplomatije Ursula Plassnik.

Ona je kazala da su osigurana sredstva u visini od oko 120 miliona dolara za obnovu kampa koji je krajem prošle godine uništen u vrijeme operacije libanske vojske protiv sunitskih ekstremista.

"Donatorska konferencija je ostvarila svoj cilj. Radovi na obnovi kampa i okoline mogu, kao što je planirano, početi najesen", poručila je ona.

Obećana sredstva, dodala je, predstavljaju poruku ohrabrenja palestinskim izbjeglicama i narodu Libana.