Tajland
0

U Bangkoku u eksploziji pet granata ubijena jedna i ranjeno 70 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna osoba je ubijena i najmanje 70 je ranjeno kada je najmanje pet granata eksplodiralo u četvrtak u centru Bangkoka u blizini masovnog skupa antivladinih demonstranata, što je izazvalo paniku među ljudima.

Područje u kojem su se desile eksplozije bilo je poprište napetih sučeljavanja demonstranata iz reda Crvenih košulja, koji traže ostavku premijera Abhisita Vejjajive, i naoružanih vojnika u proteklih nekoliko dana.

Vojni portparol, pukovnik Sansern Kaewkamnerd izjavio je da je pet granata M-79 ispaljeno iz raketnih bacača. Tri su pale kroz krov stanice, koja se proteže duž ulice Silom, središta bangkoškog poslovnog kvarta. Četvrta je eksplodirala na pločniku kod hotela s pet zvijezdica Dusit Thani, a peta u blizini banke, kazao je on.

TV stanice javile su o još nekoliko eksplozija. Ranije su eksplozije na toj lokaciji bile posljedica korištenja pirotehničkih sredstava.

Vladin centar za vanredne situacije Erawan saopćio je da je u eksploziji ubijena jedna osoba, identifikovana kao Tajlanđanka, i da je ranjeno 70 osoba.

Televizijska mreža TPBS javila je da je među ranjenim troje stranaca. Novinari Associated Pressa vidjeli su najmanje četvero povrijeđenih ljudi, od kojih dvoje s ozbiljnim ranama koji nisu bili u stanju da se pomjeraju.

Ulice su bile pune ljudi koji si hitali ka ranjenima i prenosili krvave ljude.