Svijet
0

U Bagdadu oteto osam pripadnika šiitske milicije

FENA
Osam pripadnika šiitske milicije, pridružene američkoj vojsci, oteto je, a jedan od njihovih lidera je ubijen u Bagdadu, saopćio je u utorak zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova, dan nakon pogibije značajnog sunitskog lidera u samoubilačkom napadu u glavnome iračkome gradu.

U ponedjeljak navečer "naoružani ljudi s pet vozila oteli su osam pripadnika šiitske milicije pridružene Amerikancima, a raspoređene na kontrolnom punktu u šiitskoj četvrti Shaab", izjavio je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Ismael Abbas, zvaničnik ove milicije u toj četvrti, zadužen za sigurnost, ubijen je iz automatskog oružja u nedjelju od nepoznatih osoba, dodao je ovaj zvaničnik.

Mahdi vojska mladog radikalnog šiitskog vođe Moqtade Sadra, koji zvanično poštuje primirje od augusta, vrlo je utjecajan u četvrti Shaab.

U ponedjeljak je u sunitskom bastionu Adhamiyahu, u dvostrukom samoubilačkom napadu, u kojemu je poginulo 14 osoba, ubijen i jedan od lidera sunitske milicije, zvane "Buđenje Adhamiyaha".

Deseci sunitskih grupa nazvanih "Al-Sahwa" (Buđenje) formirano je uz finansijsku pomoć i podršku američke vojske u sunitskim djelovima Iraka u borbi protiv pristalica Al-Qaide. Oni su i doprinijeli smanjenju nasilja u Bagdadu i na zapadu zemlje.