{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura

F
1.3.2011. u 10:09
0
3
U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura
0
U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura
Foto: ITN
Austrijske banke, na osnovu odluke EU o zamrzavanju imovine libijskog vođe Muamera Al Gadafija i pripadnika njegovog klana, rade na pronalaženju žiroračuna i do sada su pronašle 1,2 milijarde eura.
Jedan neimenovani bankar je bečkom dnevniku "Viner cajtung" saopćio da je za sada ustanovljeno oko 1,2 milijarde eura na računima u austrijskim bankama, a radi se o sredstvima 26 osoba koje su pogođene sankcijama protiv Libije.

Do sada pronađenih 1,2 milijarde eura su najvjerovatnije tek samo početak, dodaje list, ukazujući da se radi isključivo o računima u bankama. O posjedu nekretnina, učešću u firmama i fondacijama vlasti nemaju još pravi pregled. Narodna banka Austrije, koja je zadužena da pronađe svu imovinu osoba pod sankcijama, za utvrđivanje pravog stanja treba pomoć policije i državnog tužilaštva.

"Aktuelno utvrđena svota će najvjerovatnije biti još mnogo veća", kazao je bankar. Gadafi i njegov klan su imali tradicionalne dobre odnose s Austrijom. Gadafi, koji vlada već 42 godine, sastajao se još s nekadašnjim kancelarom Brunom Krajskim.

Njegov sin Saif studirao je u Beču, i održavao je tijesnu vezu s Jergom Hajderom, i tadašnjim funkcionerima desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO). Gadafijeva kćerka je, također, bila često u Beču, a porodica posjeduje jednu vilu u elitnom dijelu Beča. Također, dodaje list, priča se da je Gadafi navodno finansirao Hajdera.

"Viner cajtung" ističe da je Gadafi vjerovatno odlučio da svoj novac uloži u Austriju zbog oštre bankarske tajne i zakona o fondacijama. Narodna banka Austrije i revizorska institucija trenutno rade punom parom na pronalaženju što više računa Gadafija i njegovih sljedbenika. Pozvane su, također, banke da paze kod većih transakcija. Inače Austrija je zemlja koja veoma zavisi od nafte iz Libije, pošto čak 20 posto potrošnje nafte u Austriji se pokriva iz ove zemlje. S tim u vezi je ministar privrede Austrije Rajnhold Miterlener kazao da trenutna snabdjevenost nije ugrožena, i da postoji sigurnost snabdjevenosti za tri mjeseca samo iz skladišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: