{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura

F
1.3.2011. u 10:09
0
3
U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura
0
U austrijskim bankama Gadafi ima 1,2 milijarde eura
Foto: ITN
Austrijske banke, na osnovu odluke EU o zamrzavanju imovine libijskog vođe Muamera Al Gadafija i pripadnika njegovog klana, rade na pronalaženju žiroračuna i do sada su pronašle 1,2 milijarde eura.
Jedan neimenovani bankar je bečkom dnevniku "Viner cajtung" saopćio da je za sada ustanovljeno oko 1,2 milijarde eura na računima u austrijskim bankama, a radi se o sredstvima 26 osoba koje su pogođene sankcijama protiv Libije.

Do sada pronađenih 1,2 milijarde eura su najvjerovatnije tek samo početak, dodaje list, ukazujući da se radi isključivo o računima u bankama. O posjedu nekretnina, učešću u firmama i fondacijama vlasti nemaju još pravi pregled. Narodna banka Austrije, koja je zadužena da pronađe svu imovinu osoba pod sankcijama, za utvrđivanje pravog stanja treba pomoć policije i državnog tužilaštva.

"Aktuelno utvrđena svota će najvjerovatnije biti još mnogo veća", kazao je bankar. Gadafi i njegov klan su imali tradicionalne dobre odnose s Austrijom. Gadafi, koji vlada već 42 godine, sastajao se još s nekadašnjim kancelarom Brunom Krajskim.

Njegov sin Saif studirao je u Beču, i održavao je tijesnu vezu s Jergom Hajderom, i tadašnjim funkcionerima desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO). Gadafijeva kćerka je, također, bila često u Beču, a porodica posjeduje jednu vilu u elitnom dijelu Beča. Također, dodaje list, priča se da je Gadafi navodno finansirao Hajdera.

"Viner cajtung" ističe da je Gadafi vjerovatno odlučio da svoj novac uloži u Austriju zbog oštre bankarske tajne i zakona o fondacijama. Narodna banka Austrije i revizorska institucija trenutno rade punom parom na pronalaženju što više računa Gadafija i njegovih sljedbenika. Pozvane su, također, banke da paze kod većih transakcija. Inače Austrija je zemlja koja veoma zavisi od nafte iz Libije, pošto čak 20 posto potrošnje nafte u Austriji se pokriva iz ove zemlje. S tim u vezi je ministar privrede Austrije Rajnhold Miterlener kazao da trenutna snabdjevenost nije ugrožena, i da postoji sigurnost snabdjevenosti za tri mjeseca samo iz skladišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: