Stiže prava zima
206

U Austriji se očekuje pad temperatura i do - 20 stepeni, snijeg stiže i do Beča

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon toplijeg vremena u Austriju dolazi zahlađenje i snježne padavine. Prema prognozama meteorologa temperatura u pojedinim dijelovima zemlje past će i do - 20 stepeni celzijusa.

Iako je Austrija u novu godinu ušla sa visokim temperaturama, ovog vikenda stiže zahlađenje i snježne padavine koje će sići i do niskih nadmorskih visina.

Decembar je zauzeo 15. mjesto među najtoplijim mjesecima svih vremena, a prvih nekoliko dana januara također su bili izuzetno topli. Danas, na primjer, temperature mogu doseći i +15 stepeni lokalno na istočnom rubu Alpa.

Snijeg za (skoro) sve

U subotu će u cijeloj zemlji padati kiša i snijeg sa slabim do umjerenim intenzitetom. Linija snježnih padavina uveliko varira, ali će zahvatiti veliki dio zemlje. Snijeg će padati u velikoj mjeri u noći na nedjelju, uglavnom na malim nadmorskim visinama. Snježne padavine će najvjerovatnije zaobići samo jug zemlje.

I u nedjelju će padati veće snježne padavine, a tada će stići i do juga na kratko u jutarnjim satima. Tokom dana padavine će postati slabije i koncentrišu se na sjeverni dio Alpa, piše Heute.

Gotovo u cijeloj Austriji za vikend će se formirati debeo snježni pokrivač. U Podunavlju i na istoku moguće je oko 5 do 15 centimetara snijega, a od istoka do zapada u Beču se očekuje između 10 i 15 centimetara.

Temperature će pasti ispod - 20 stepeni

U četvrtima Vienna Woods je moguće očekivati i oko 20 centimetara snijega. Općenito više snijega, obično 20 do 30 centimetara, pada u Gornjem Waldviertelu i u Sjevernim Alpima iznad oko 800 metara. U noći na nedjelju pojačat će se jak sjeverac na istoku, što će povećati opasnost od snježnih nanosa na izloženim područjima istočnog ruba Alpa.

I u novoj sedmici će biti veoma hladno, a temperature će se i tokom dana uglavnom zadržati ispod nule. Tokom noći u utorak i srijedu očekuje se jak mraz u većem dijelu zemlje. U Beču se očekuje temperatura oko - 7 stepeni, a u Salcburgu do - 15. U regijama gdje je temperatura obično niža (Lungau, Mühlviertel, Waldviertel, Murtal itd.) mogu se očekivati ​​i temperature ispod -20 stepeni. U drugoj polovini sedmice mraz će jenjavati, a temperature tokom dana ponovo će se podići iznad nule. ​